Akvarell, tempera eller akryl?

.....eller ska jag välja färgpennor, oljepastellkritor eller torrpastell?

Akvarell är en transparent (genomskinlig) färg. Akvarell målas på ett speciellt papper som är vävt. Det spänns upp på ett hårt underlag och blöts för att fibrerna inte ska sticka upp när du målar. Akvarellfärger har olika egenskaper. De kan blomma och bita. Ju dyrare färg du har desto mer pigment är det i färgen.

Tempera är också vattenfärg men den är opak (inte genomskinlig) och det är den för att färgerna innehåller vit färg. Du kan måla med den ungefär på samma sätt som med akverell, men färgerna har inte samma lyster. 

Akryl är en tjockare färg (plastfärg) som också målas med vatten. När den har torkat är den inte vattenlöslig, således går färgen inte bort från kläder och penslar som har torkat med akryl i sig blir förstörda. Akryl påminner om oljefärg, men den torkar mycket fortare. Ska man måla ett större område är det bra att måla klart det eftersom det kan vara svårt att blanda exakt samma nyans senare. Akryl målas med fördel på pannå eller duk, men det går också att måla på vanligt papper.

Oljepastellkritor finns både "vanliga" och som vattenlösliga. De ger ett rätt så kraftfullt uttryck till bilden. Förhållandevis snabb teknik och är lätt att kombinera med ex. temperafärger. Du får mycket färg på kort tid. Nackdelen är att de kladdar lätt ner andra bilder i mappen och då behöver man lägga ett skisspapper över bilden för att motverka detta.

Färgpennors fördel är att du har mycket kontroll när du arbetar. Nackdelen är att det tar lång tid att åstadkomma tonade himlar och täcka större ytor.

Tusch

Fördelen är att du har god kontroo över pennan, det blir skarpa tydliga färger. Nackdelen är att det är svårt att gradera göra toningar och få ljusare färger.

Kontakt

Bild på Brönjaskolan charlotte.lundmark@boden.se